We hebben allemaal weleens last van verstopping. Als verstopping te lang en te vaak opspeelt kan het een probleem worden. De transit-tijd, de tijd die het lichaam nodig heeft om eten te veranderen in ontlasting, duurt in een ideale situatie minder dan 24 uur. De transit-tijd wordt sterk beïnvloedt door lichaamsbeweging en voldoende consumptie van vezels. Als de transit-tijd langer is betekent dit vaak dat je geconstipeerd bent. Voedselresten blijven langer in de dikke darm, daar ontbindt het verder en toxinen kunnen dan via de darmwand in de bloedbaan terecht komen. Vooral dierlijke producten en zuivelproducten beginnen in de dikke darm te rotten als het niet goed geëlimineerd wordt. Hierdoor ontstaat overgroei van schadelijke bacteriën en parasieten.
De dikke darm is een 12 meter lange spier die water absorbeert, voedingsstoffen assimileert en afval uit het lichaam verwijdert. Om voedsel als ontlasting te elimineren maakt de darm golfachtige bewegingen, waarbij de darmen steeds samentrekt en ontspant. Dit wordt peristaltiek genoemd. Als de spier niet goed werkt, raakt de dikke darm disfunctioneel en kan afval zich ophopen en droog worden. Deze opbouw verslechtert vervolgens de spieractiviteit, veroorzaakt constipatie en leidt mogelijk tot meer ernstige problemen met de spijsvertering. Hoewel genetische factoren en darmhormonen ook een rol kunnen spelen bij constipatie, beginnen de meeste problemen met het dieet. Ons spijsverteringsstelsel is niet ontworpen om grote hoeveelheden verwerkt voedsel te verwerken dat oververhit of bewerkt is met synthetische toevoegingen. Allergieën, intoleranties, gebrek aan water, onvoldoende lichaamsbeweging, langdurig gebruik van laxeermiddelen en antibiotica kunnen ook de darmen beschadigen, waardoor constipatie ontstaat.
Een dagelijkse ontlasting is goed. Twee of zelfs 3 keer is ideaal. Een goede drol heeft de kleur van walnoten en een consistentie die lijkt op tandpasta. Verder heeft een goede drol de lengte van een banaan en weinig geur. De ontlasting behoort pijnloos en gemakkelijk te gaan en de drol moet zinken.
Colonhydrotherapie kan constipatie behandelen en omkeren door opgehoopt afval in de dikke darm te verzachten en los te maken. Warm en gezuiverd water stroomt zacht maar grondig langs de dikke darm en verhard afval wordt uit het lichaam verwijderd. Naarmate de dikke darm schoon wordt, begint de darmspier aan te strekken en beginnen de peristaltische bewegingen te normaliseren. Dieet, levensstijl en goede supplementen spelen ook een belangrijke rol in dit genezingsproces.